Nemoc způsobená požitím nakažené potraviny
Nákazu způsobují mikroorganismy
Zdrojem může být bakterie, parazity, člověk, vnější prostředí
Nákaza je přímá či nepřímá
Projevuje se zvracením, průjmy, horečkou
Jedovaté houby, rybí krev
Olovo, rtuť
Parazity
Lepek, ořechy, laktóza
jsou rozpoznatelné pouhým okem
rozrůstají se na povrchu potraviny v podobě vatovitých povlaků bílé, žluté, zelené, hnědočerné až černé barvy
Plísně se tvoří ve vlhkém, nevětraném a teplém prostředí.
Ničíme je zahříváním potraviny na bod varu; zamezíme-li přístup vzduchu, omezíme jejich množení
Jsou kvasinky, které zkvašují cukr na alkohol a CO2
Vyskytují se ponejvíce na ovoci a ovocných výrobcích
pomáhají u dozrávání ovoce, pokud působení enzymů pokračuje, ovoce přezrává a kazí se
napadají maso, zeleninu. Vznikají plyny, které vytvářejí přetlak uvnitř nádoby a nadouvají obaly konzerv
Je to označení pro choroby způsobené požitím závadných potravin
Onemocnění způsobují mikroorganismy, prvoci, červi
Nákaza proniká přes trávicí ústrojí
Přímá – znečištěnýma rukama
Nepřímá – kontaminované potraviny, voda, znečištěné předměty osobní potřeby
Prvotní – pocházející z nakaženého nebo nemocného zvířete
Druhotné – původně nezávadná se nakazí při styku s vnějším prostředím, skladování, zpracování, výrobě, přepravě, prodeji