Houby řadíme do pochutin.
Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na loukách.
Nemají žádnou energetickou hodnotu.
Ocenění mají pro svou aromatické a chuťové látky.
Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy nenakrájené.
Jsou charakteristické špatnou stravitelností i vstřebatelností.
Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky – kovy, rtuť, olovo, kadmium (žampióny).
90 % vody
4 % bílkovin
4% sacharidů
0,5 % tuků
1 % minerálních látek - Fe, Zn
Vitamín - D, B
hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka
nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu.
jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá.
po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem
muchomůrka zelená (smrtelně jedovatá) , tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan.
Je rod hub z čeledi lanýžovitých, který je považován za jednu z největších kulinářských pochoutek (nejvíce oblíbená ve Francii a Itálii)
Vyskytují se zejména ve Středomoří.
Lanýži rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích pod zemí v hloubce přibližně 30 cm.
Ke sběru lanýžů se využívají speciálně cvičení psi a prasata
Mají výraznou chuť a silnou vůni. používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit.
Druhy: Lanýž bílý, Lanýž černý
Oblíbená v Japonsku
velmi houževnatá
Příbuzná naší hlívě ústřičné
Má protinádorové účinky
V kuchyni použití podobné jako hlíva ústřičná
Černé houby, známé u nás též jako "Ucho jidášovo" se používají v čínské a japonské kuchyni
Dobrá prevence kornatění cév a předcházení infarktu
V chladu – použitelnost krátká
Sušené – v temnu, odděleně, v suchu
V uzavřených nádobách
Mražené – trochu spařit a šokově zmrazit -18°C
Sušení
Nakládání do octového či solného nálevu a sterilování
Nakládání do oleje
Mrazení
Houbové extrakty
houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami
Rozvaření a solení + konzervanty