jsou to plody motýlokvětých rostlin
Jsou důležitou zemědělskou plodinou na celém světě
Jsou to také vyzrálé plody luskové zeleniny
Mají vysoký obsah, bílkovin a sacharidů
Jsou hůře stravitelné
Nadýmají
Bílkoviny 25 %
Sacharidy 50 % - vlákniny
Minerální látky – Ca, K, P
Vitamíny – B1, A, C, E
jsou zralá semena hrachu setého
je nejrozšířenější luštěninou mírného pásma.
Na trhu je hrách zelený, žlutý, barevná směs - celý, půlený, loupaný, neloupaný.
Loupaný hrách není nutné před vařením namáčet, je vhodný na kaše
jsou odrůdou původní americké fazole.
Mají různou velikost, barvu a tvar.
U nás v současné době jsou na trhu fazole bílé, barevné, černé, červené, hnědé i strakaté.
Červené – oblíbené v Mexiku
Adzuku – malé červené, léčivý účinek na ledviny
Mungo – zelené, bohaté na železo, vitamíny, oblíbené v dálném východě ( Thajsko, Čína, Austrálie )
podle velkosti zrn rozdělujeme čočku na velkozrnnou a drobnozrnnou.
V prodeji je čočka zelená, hnědá a různě barevná, dále loupaná a neloupaná.
Má lepší stravitelnost než hrách a fazole.
Má vysoký podíl železa a mědi, vyšší podíl purinových látek.
Má velkou výživnou hodnotu ( 30 % bílkovin, 8 % tuku, 44 % sacharidů )
pěstuje se v tropech a subtropech
je podobná hrášku, vrásčitá
žlutá až dohněda
použití stejné jako u hrachu
má jemně oříškovou chuť
jsou semena jednoleté keříčkovité rostliny, která pochází z Číny.
K přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá.
Má vysoký podíl bílkovin, tuku, z minerálních látek převládají draslík, fosfor a hořčík.
Ze sóji se vyrábí mouka, olej, sýr (tofu), mléko, sójová omáčka, sójové maso.
Bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu než u ostatních
Sojové klíčky jsou bohaté na vitamíny B a přidávají se do salátů.
V suchu
V temnu
Dobře větratelná místnost
Chránit před škůdci
Nejčastější vada je muškovitost a plesnivění
Většinu nekonzervujeme
Pouze sójové klíčky, fazole, cizrnu můžeme sterilovat
Sterilujeme také výrobky z luštěnin
Mrazíme předvařené fazole