jsou to semena jednoletých kulturních travin
Dodávají nám sacharidy
Jsou důležitou součástí produkce potravin na celém světě
Vyrábíme z nich mlýnské výrobky
voda 15 – 18 %
škrob 60 – 66 %
bílkoviny – lepek 10 – 11 %
tuk 1 – 2 %
celulóza 2 – 3 %
minerální látky 2 – 3 %
vitamíny – skupiny B
nejdůležitější plodina pěstovaná u nás
Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku
zrno se zpracovává na:
hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici
hrubou, polohrubou, hladkou mouku
Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený
Vyrábí se z něho
Celozrnná mouka, směs s pšenicí ( chlebová )
Výroba lihovin
Výroba náhražky kávy
Dva druhy – sladovnický a průmyslový
Vyrábí se z něho
slad
Krupky, mouka, pálenka
kávovina
Obsahuje až 7% tuků
Vyrábí se z něho dětská výživa
Ovesná rýže
Ovesné vločky
Oloupáním získáme jáhly
Obsahuje vyšší množství tuku
Vyrábí se z něho
Zavářka do polévky, jako kaše, moučníky
Krmivo pro exotické ptactvo
Dobrá výživová hodnota
Vyrábí se:
V rusku mouka
Jako příloha
Z mouky moučníky
Pěstuje se v Africe, Indii a Číně
Podobný prosu, ale drobnější semena
Vyrábí se z něho mouka
Různé tvary, velikosti a barvy
Vhodná pro bezlepkovou dietu
Vyrábí se
Mouka, krupice ( polenta )
Lupínky, popcorn
Sterilovaná, vařená
Pěstuje se v Asii, Africe, USA, Jižní Americe, Španělsku, Jižní Itálii
Obsahuje hodně škrobu
V chudých zemích jako jediný zdroj obživy
Vyrábí se z ní
mouka, saké, burizony
Druhy
Bílá – dlouhozrnná, basmati, kulatá, jasmínová, parboiled
Divoká – černá (ořechová příchuť
Natural – neleštěná se zbytky slupek, vyšší obsah minerálů
V suchu
V temnu
Dobře větratelná místnost
Chránit před škůdci
Většinu nekonzervujeme
Pouze klíčky můžeme sterilovat
Kukuřice je vhodná také ke sterilování a mražení