jsou plody různých rostlin
konzumuje se většinou v syrovém stavu
může být užíváno k přípravě pokrmů a nápojů
po zelenině obsahuje nejvíce vitamínů a minerálních látek
Důležitý zdroj živin
Jsou bohaté na vitamíny A, B, C
Obsahují minerální látky Ca, P, K, Fe a další
Zdroj sacharidů
voda až 90 %
sacharidy 5 – 15 %
převážně glukóza, fruktóza, celulóza
lipidy
jsou tuky a vosky
v malém množství, tvoří voskový kryt slupky
vitamíny - C, skupiny B, A
Minerální látky
K, Na, Mg, Ca, S, P, Fe
stopové prvky - Cu, Mn, B
kyseliny - ovlivňují chuť ovoce
Posuzujeme:
senzoricky – velikost, barva, struktura na řezu, chuť, charakteristické znaky odrůdy, apod.
chemicky – v laboratořích (cizí příměsi, škodliviny).
Jádrové
Peckové
Bobulové
Skořápkové
Citrusové
Ostatní
Sušená semena
jablka
hrušky
kdoule
mišpule
se slupkou - OJÍNĚNOU
švestky, blumy, slívy, mirabelky, ....
se slupkou - NEOJÍNĚLOU
třešně, višně
se slupkou - PLSTNATOU
meruňky, broskve
bobule pravé jednotlivé
hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky
bobule pravé složené (tzv. souplodí), maliny, ostružiny
bobule nepravé, vzniklé zdužnatěním květního lůžka
jahody zahradní a lesní, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody
Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B.
VLAŠSKÉ OŘECHY
podle tvrdosti skořápky se rozlišují papírky, polopapírky, kamenáče, křapáče
LÍSKOVÉ OŘECHY
jsou zralé a usušené plody lísky.
Jakostní lísková jádra jsou na lomu bílá nebo krémově bílá, mají nasládlou chuť.
citrony
pomeranče (rané, z hlavní sklizně, pozdní),
grapefruity (obyčejné, pigmentované),
mandarinky (pravé, klementinky)
limy (podobné citronům, menší velikost, zelenožlutá dužina, šťavnatá, má kyselou, silně kořeněnou pikantní chuť. V dužině je jen málo semen. Prodávají se také pod označením limetty.)
Cedráty (podobné citronům, až 3 000 g těžké, mají silnou kůru, která se proslazuje)
ananas (bělomasé a hladké)- pochází z Jižní Ameriky
kiwi (vysoký obsah vitamínu C)- původně čínské ovoce
mango – peckovice, má různý tvar, silná slupka je zelená, žlutá až oranžová, s červeným líčkem, chuť podobná broskvím. (Indie)
avokádo - peckovice, kulovitý nebo hruškovitý tvar žlutozelená, tmavozelená, fialové nebo hnědočerná slupka, uvnitř velké semeno, dužina žlutá až žlutozelená, bohatá na tuky, které téměř nežluknou
rambutan - plody 50 až 80 mm dlouhé, barvy žluté až vínově červené, tuhá slupka má na povrchu husté měkké ostny, dužina je nakyslé chuti a příjemné vůně.
mučenky ( též zvané passiflora nebo maracuja) - jsou plody s vrásčitou tenkou slupkou hnědavé až fialové barvy 50 až 80 mm, dužina je šťavnatá, aromatická, chuť je sladkokyselá. Obsahuje 2,8 % bílkovin
anona (čerimoja) - povrch plodů je světle zelený a hrbolatý. Dužina je šťavnatá, krémovitě bílá, sladkokyselé chuti. V dužině jsou tmavá semena.
granátové jablko (marhaník) - plod purpurové barvy, uvnitř s mnoha semeny. (Používá se na výrobu šťávy.)
banány (západoindické jsou dlouhé a špičaté a kanárské jsou kratší a tlustší se zaoblenou špičkou)
liči - oblíbené v Asii. Jsou to oválné až srdcovité peckovice, délky 30 až 50 mm. Mají tvrdou kožovitou, hrbolatě bradavčitou a šupinatou, světle až tmavě červenou slupku. Uvnitř tmavě hnědé semeno s bílou dužinou.
papája (tropický meloun) - slupku mají žlutou, žlutozelenou, oranžovou, uvnitř dužina 30 až 50 mm silná světle žlutá až lososovitá, na vnitřních stěnách s velkým množstvím semen.
kvajava - tvarem připomíná hrušky 80 až 120 mm dlouhé, povrch světle žlutý, hustě pokrytými tečkami. Chutí připomíná hrušky. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C.
tomel (naz. churma, sharon, kaki) - bobule žlutooranžové, červené až červenohnědé barvy. Hmotnost 100 až 500 g, chutí připomíná meruňky. Je cenný pro vysoký obsah karotenů vitamínu C, vápníku a fosforu.
Rozinky - jsou sušené plody vinné révy
Fíky - jsou sušené plody smokvoně obecné , do obchodu přicházejí většinou slisované
Datle - jsou sušené plody palmy datlové. Mají lesklý povrch a tvrdou pecku.
mandle
Pistácie
Kokos
Jedlé kaštany
Para ořechy
Arašídy (burské ořechy)
Kešu ořechy
Kola ořechy
Piniové ořechy
Pekanové ořechy
před skladováním ovoce přebereme a roztřídíme
skladujeme pouze nepoškozené, zdravé ovoce
ovoce soustavně kontrolujeme a nahnilé kusy vyřazujeme
jádrové ovoce – skladujeme na lískách, rozložené
v chladných, větratelných sklepích se stálou teplotou
skořápkové ovoce – skladujeme zavěšené ve lněných pytlích
nejčastěji sušíme jablka a hrušky, švestky, ananas, banány, Sušené ovoce je zbaveno vody.
mrazíme hlavně jahody, švestky, višně, meruňky, šípky. Zmrazuje se při teplotě 45°C a uchovává při teplotě – 18°C.
tj. zaváření v páře, nejčastější způsob konzervování
NAKLÁDÁNÍ DO KONZERVAČNÍCH LÁTEK
do cukru, lihu
Ovocné protlaky
Povidla
Marmelády
Džemy
Rosoly
Kandované ovoce
Ovocné mošty
Ovocné sirupy
Ovocné vína
před skladováním ovoce přebereme a roztřídíme
skladujeme pouze nepoškozené, zdravé ovoce
ovoce soustavně kontrolujeme a nahnilé kusy vyřazujeme
jádrové ovoce – skladujeme na lískách, rozložené
v chladných, větratelných sklepích se stálou teplotou
skořápkové ovoce – skladujeme zavěšené ve lněných pytlích