Obsahují specifické látky podporující chuť, stravitelnost a činnost trávicího ústrojí
Zpravidla nemají výživnou hodnotu
V rozumném množství mohou mít povzbuzující účinky
koření
kořenící přípravky
káva
čaj
kakao
Části rostlin
Typická a výrazná chuť a vůně
Obsahují éterické oleje
Čerstvá nať vitamín C
Domácí
Dovážené ( subtropické, tropické )
Plody a semena
Květy a poupata
Kůra
Listy a natě
Kořeny a oddenky
PLODY A SEMENA
anýz
fenykl
kmín
paprika
jalovic
koriandr
PLODY A SEMENA
pepř
nové koření
vanilka
muškátový oříšek
badyán
LISTY A NATĚ
majoránka
tymián
dobromysl
estragon
LISTY A NATĚ
bobkový list
KOŘENY A ODDENKY
puškvorec
KOŘENY A ODDENKY
kurkuma
zázvor
KVĚTY A POUPATA
kapary
šafrán
hřebíček
muškátový květ
KŮRA
skořice
Obsahují různé druhy podle speciálních receptur
Jsou s přídavkem soli nebo glutamátu
Jsou určeny na konkrétní použití
Příklad:
Kari, směs do mletých mas, gulášové koření, na ryby, tzatziky, gyros, perníkové
Chlorid sodný + jód
Druhy – kamenná a mořská
Glutamát – chemicky vyráběný prostředek
Získaný z alkoholické tekutiny octovým kvašením
Suroviny – víno, mošt, líh
Lihový, vinný, jablečný, ochucené octy
Z hořčičného semínka, octa, soli, cukru a koření
Druhy:
plnotučná
kremžská
jemná
ostrá
dijonská
Káva jsou semena různých druhů kávovníků.
Pěstuje se v Brazílii, Kolumbii, Kostarice a v Africe.
Pochází z Etiopie a Súdánu (Afrika).
Plody mají tvar velikosti třešní, uvnitř jsou dvě semena.
Sacharidy 8 %
Bílkoviny 10 – 15 %
Tuky 10 – 15 %
Třísloviny
Pektin
Kofein 1– 3 %
Oplodí se odstraňuje suchou nebo mokrou cestou.
Praží se horkým vzduchem při teplotě 200 až 300°C za stálého míchání.
Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni
Kofein povzbuzuje centrální nervový systém,
srdeční činnost
zvyšuje krevní tlak
podporuje činnost ledvin
krátkodobě je schopen pomoci zvýšit tělesnou i duševní výkonnost a překonat únavu.
Podporuje močení, pocení a peristaltiku.
Příliš velká spotřeba kávy naopak způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem
Pražená káva je vysoce hygroskopická,proto velmi snadno vlhne a pohlcuje cizí pachy.
Skladuje se v čistých, suchých a větratelných místnostech odděleně.
Je nutno ji chránit před kolísavými teplotami, vlhkostí a slunečním zářením.
Jsou to výrobky z obilnin ( pšenice, žito )
Neobsahují kofein
Cikorka – sušená a pražená čekanka
Řepovka – cukrová řepa
Pražená semena obilovin nenaklíčená
Obilné kávoviny – z naklíčených pražených semen
Sladová káva – ze sladového jeřmene
Čaj jsou upravené mladé lístky čajovníku.
Největším producentem čaje jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Japonsko, Turecko.
Listy se sklízejí vícekrát do roka
Thein – látka podobná kofeinu
Třísloviny 5 – 11 %
Minerální látky Ca, P, Mg
Vitamíny skup. B, A, C
bílý čaj
nechávají se přirozeně zvadnout a dozrát
vyrábí se ručně
říká se jim také střbrné nebo zlaté tipsy
prochází velmi jemným opražením
čaj je velmi světlý s lehkým nádechem do žluta
chuťově je velmi jemný, lehce sladký
zelený čaj
zachovává si svoji zelenou barvu, jelikož neprochází fermentací
čaj si zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký
oolong
vyrábí krátkou fermentací a následným sušením
oxidace je kratší než u černého čaje
tmavší a má výraznější chuť než zelná čaj, ale světlejší a jemnější než černý čaj
černý čaj
připravuje se enzymatickým kvasným postupem při teplotě 40° C, při němž se z čerstvých zelených lístků bez vůně a chuti stávají černé aromatické lístky.
Čaj se potom třídí na listový, zlomkový a prachový
rooibos
červený (čajový) keř z Afriky nebo keř rostoucí divoce
neobsahuje tein
čaje ochucené silicemi nebo kombinacei (byliny, sušené ovoce)
louh z čerstvých nebo sušených bylin
jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje.
Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva
•máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa ....
Snadno pohlcuje vlhko a přijímá cizí vůně a pachy, proto jej skladujeme v uzavřených nádobách
Kakao řadíme do pochutin
Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku.
Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští.
Voda 5 %
Tuk 50 – 60 %
Bílkoviny 10 %
Škrob 6 %
Celulóza 2,5 %
Třísloviny 6 %
Kyseliny
Theobromin 0,45 %
Kofein 0,2 %
kakaové máslo se používá při výrobě čokolády a v kosmetice
kakaový prášek slouží k přípravě nápojů, čokolády, přidává se do moučníků a krémů.
Kakaový prášek a instantní kakaový nápoj se skladují v suchu a chladu.
Chrání se před živočišnými škůdci a aromatickým zbožím.
cukr
med
sladidla
Jsou sladidla rostlinného původu.
Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává.
Cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii.
Konzervuje.
Častá konzumace poškozuje zubní sklovinu
Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy.
Řepa se rozřeže na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou.
S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují.
Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu. (Surový cukr)
Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.
Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se:
krystalový
Kostkový
Krupicový
moučkový
Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek.
Cukry obohacené:
vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků
želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů
barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků
Sklad, ve kterém má být uchován, nesmí být vlhký.
Cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje.
Jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok
Med je včelí produkt.
Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů.
Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou.
Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka a při výrobě pečiva a perníku.
Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců
Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza
Bílkoviny
Voda
Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo
Vitamíny – B2, B5, A, K a C
Aromatické a barvící látky
Enzymy
tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici.
má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech
má žlutavou barvu.
je skoro bezbarvý až světle žlutý
Z KVĚTŮ OVOCNÝCH STROMŮ
má světlé odstíny, snadno krystalizuje.
je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně.
je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.
Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny.
Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou + 20 °C.
Nahrazují cukr.
Dodává pokrmu sladkou chuť, ale nemá žádnou výživnou hodnotu.
Jsou určena pro nemocné cukrovkou, kteří nesmějí používat cukr.
Jsou vyráběny ve formě tablet, jako tekutá nebo sypká sladidla
nepoškozují zuby
pro diabetiky jsou nenahraditelná
mohou pomoci při odbourávání přebytečné tělesné hmotnosti
Sacharin, Sorbit, Aspartam, Kandisin
Jsou přípravky, které se přidávají do těsta, aby se zvýšila jeho pórovitost a tím i objem a křehkost těsta.
Kypřené pečivo je lépe stravitelné
Vyrábí se z melasy – má světle žlutou barvu, příjemnou vůni a mírně nakyslou chuť.
Obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B.
Používá se ke kypření těst, do polévek a do pomazánek.
Skladujeme při teplotě od +4 do +14°C.
UHLIČITAN AMONNÝ
amonium, nebo-li cukrářské droždí; používá se ke kypření sušenek, křehkých těst a perníků.
KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PEČIVA
ke kypření křehkých, třených, palačinkových a piškotových těst, perníku a houskových knedlíků
KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PERNÍKU
s přídavkem koření.
JEDLÁ SODA
soda bikarbona – ke kypření jemného pečiva, perníku.