jsou různé části různých rostlin většinou jednoletých nebo dvouletých
vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu.
zelenině obsahuje množství vitamínů a minerálních látek a patří tak k ochranným potravinám
doporučený denní příjem zeleniny je 500 g
Důležitý zdroj živin a vlákniny
Je bohatá na vitamíny A, B, C
Obsahují minerální látky Ca, P, K, Fe a další
Obsahují malé množství sacharidů
Mrkev, meloun, hrášek, cukrová řepa – obsahuje větší množství sacharidů
voda 75 - 90 %
sacharidy malé množství
převážně škrob, vláknina
vitamíny
A, C, B1, B2, B6, K
Fenoly
Zbarvují zeleninu
Těkavé a aromatické látky (Silice)
Cibule, česnek
Minerální látky – K, P, Mg, Fe, Na, Ca, Mn
Kořenová
Košťálová
Listová
Lusková
Plodová
Cibulová
Stonková (Lahůdková)
Kořeninová
Rychlenou (skleníkovou, pařeništní)
Polní
Ranou
Poloranou
Letní
Pozdní
Podzemní část zeleniny – kořeny, hlízy nebo bulvy
Vysoká dietetická hodnota
Protože obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek, vlákniny, éterických olejů je pro výživu nepostradatelná.
více provitamínu A (díky němu je oranžová), dva druhy – karotka, stolní mrkev, používá se nať i kořen. (může být i žlutá, či fialová)
má kulovitý kořen (bulvu) s četnými kořínky, nasládlé chuti a zvláštní aromatické vůně. Používá se nať, bulva i semena.
•obsahuje hodně vápníku, hořčíku, vitamínu C a provitamínu A. Dužina i listy mají hodně silic, které jí dodávají kořennou chuť a aroma. Používá se nať i kořen.
podobný jako petržel, liší se listy, chutná sladce.
•mají různý tvar i barvu. Příznivě působí na trávení.
vysoký obsah vitamínu C, ostrá a dráždivá chuť.
vysoký obsah vitamínu C a železa
OBSAHUJE INSULIN - proto je vhodný pro diabetiky
má lehce nasládlou chuť jako pastinák či mrkev
obsahuje velké množství minerální látek (nejvíce draslíku a železa)
patří do čeledi brukvovitých rostlin. Vyznačuje se vysokým obsahem vit. C, PP, celulózy a vápníku.
v prodeji rané, letní a pozdní
Podle barvy bílé a červené. Červené zelí má kořeněnější chuť a vůni
Zelí je bohaté na vitamín C, provitamín A, vitamíny B1,2 PP a K
Z minerálních látek obsahuje vápník, hořčík a železo.
má velké oválné listy, svinuté ve válcovitou hlávku, nemá košťál uvnitř hlávky.
Listy jsou křehké a vhodné na různé saláty.
HLÁVKOVÁ
má tmavozelené zvlněné listy.
Má zvláštní aromatickou chuť a vůni, vyžaduje tepelnou úpravu.
RŮŽIČKOVÁ
vytváří na dřevnatém stonku drobné hlavičky velikosti ořechu.
Zimní zelenina, snáší mrazy až do - 10°C
dvojnásobné množství vitamínu C než kapusta hlávková, obsahuje vitamíny B1,2, provitamín A, bílkoviny, sacharidy.
KADĚŘAVÁ
Má jemně nahořklou chuť
nejjemnější košťálová zelenina, mírně nasládlá chuť, při vaření intenzivní vůně.
Dietní zelenina, lehce stravitelná
je blízce příbuzná květáku, má však menší růžici
Má barvu zelenou, nachovu ale i bílou.
je to zelenina s křehkými listy, listovými řapíky nebo stonky, která se konzumuje za syrova jako salát, nebo tepelně upravená jako příloha.
listy obsahují značný podíl vitamínu C a železa.
salátová
špenátová
řapíkatá
Listy se používají v syrovém stavu k přípravě salátů.
její listy se používají jako teplá příloha
používají se řapíky listů
a další .......
tato zelenina se vyznačuje štiplavou a ostrou vůní a chutí.
má značný obsah specifických éterických olejů a fytoncidů, které brzdí růst bakterií, případně je i ničí.
lahůdková (stonková)
lusková
plodová
tykvovitá
ARTYČOK
rostlina podobná bodláku, konzumují se květní úbory nerozvitého květenství, které mají zdužnatělá lůžka. Oblíbený v Itálii a Francici
Obsahují asi 12 % cukrů, mezi nimi i cenný inulín.
BAMBUSOVÉ VÝHONKY
bílá dřeň mladých bambusů, mají nakyslou chuť.
Používají se v asijské kuchyni
CHŘEST
je velmi jemná jarní zelenina. Jsou to mladé výhonky (tzv. prýty) vytrvalé rostliny.
Oblíbený ve Francii, Itálii, Belgii a Německu.
Připravují se z něj polévky, nákypy, nebo se podává vařený
vytváří jako plody nezralé lusky.
vyznačují se obsahem draslíku, fosforu, dále vitamínů B 1,2, PP a karotenu
HRACHOVÉ LUSKY
hrách setý zahradní
hrách k vylupování
hrách žlutý
FAZOLOVÉ LUSKY
bílé fazole
červené fazole
černé fazole
fazole mungo
purpurové fazole
fazole pinto
fazole černé oko
a další.......
mají bobule různé barvy i tvaru.
Obsahují velké množství provitamínu A, vitamín B 1,2 a C. Dále pak 3 až 5 % sacharidů, 1 % bílkovin, fosfor, vápník a železo.
Nezralé plody rajčat obsahují jedovatý alkaloid solanin.
je plod (bobule), který se používá jako zelenina i jako koření. Je bohatá na vitamín C.
Dělí se na zeleninovou a kořeninovou
má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialové červený.
Tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý. Je bez vůně, chuť lehce nahořklou a pikantní, v kuchyni se používá tepelně zpracovaný
TYKVE VELKOPLODÉ
nazývané též dýně nebo turek.
Mají různý tvar i barvu dužiny.
Obsahují cukry a karoteny, dosahují hmotnost několika kilogramů.
TYKVE OBECNÉ
sklízejí se v nedozrálém stavu, kdy je dužina velmi jemná.
patří sem patizony, cukety (vhodné pro léčbu otylosti, odvodňují), kebačky.
nasládlé osvěžující chuti.
Mají jen malou výživnou hodnotu a horší stravitelnost.
OKURKA NAKLÁDAČKA
30 až 120 mm dlouhé
používají se k nakládání
OKURKA SALÁTOVÁ
mají větší plody
na povrchu zelené, žluté nebo hnědé
konzumují se syrové
rozlišují se dva botanické druhy - meloun cukrový a meloun vodní
bylinky - aromatická zelenina
Pro tyto rostliny je charakteristické, že jejich natě v čerstvém stavu se používají jako zelenina, známé bylinky a pokud jsou ve stavu sušeném používáme je jako koření.
Nejvýznamnější zdroj přírodních léčiv
Často rostou v divoké přírodě, ale můžeme si je pěstovat i na zahrádce
Používáme do omáček, polévek, při pečení, k masu i jako příloha, čaje, sirupy
Čerstvé natě, které obsahují vonné a chuťově výrazné látky (silice).
Nejčastěji používané bylinky při vaření: bazalka, kmín, kopr, libeček, majoránka, máta, meduňka, oregano, rozmarýn, tymián - Jsou to rostliny jednoleté nebo víceleté
Používáme květy, listy nebo celé nadzemní části i kořeny
Musíme přihlížet k druhu zeleniny
Nutné dodržovat chlad při teplotě 4 – 10°C
Dobře větratelné prostory
Tma a sucho
Skladujeme v malých vrstvách
Nutné stále kontrolovat a odstraňovat vadné kusy
Zelenina je ve většině případů rychle podléhající zkáze
Výjimkou je cibule, česnek, zelí, mrkev, celer, petržel – skladování může být v řádů měsíců
působení teploty 100°C - mrkev, hrášek, kukuřice
téměř všechny druhy zeleniny, výhodou je zachování biologické hodnoty.
krájená i v celku, zmrazujeme při – 45°C, uchováváme při – 18°C
do soli
krájená i v celku, zmrazujeme při – 45°C, uchováváme při – 18°C
zelí, okurky
rozdrcené a propasírované výrobky (kečupy, protlaky).
jednodruhové, vícedruhové
jednodruhové, mix, saláty
směsy do polévek, omáček
rozmixovaná zelenina
hotové pokrmy