Vejce patří vedle masa a mléka mezi nejhodnotnější potraviny.
Obsahuje látky živící, sytící i ochranné.
Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vaječné žloutky obsahují cholesterol.
V současné době jsou oblíbená křepelčí vajíčka pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů.
Bílkoviny 12 %
Tuk 12 %
Voda 75 %
Minerální látky: P, Ca, Fe, S,
Vitamíny: A, D, E, K a B2
1. skořápka
2. vnější papírová blána
3. vnitřní papírová blána
4. poutko
5. vnější řídký bílek
6. hustý bílek
7. žloutková blána
8. výživný žloutek
9. zárodečný terčík (tvořivý žloutek + zárodek)
10. tmavý (žlutý) žloutek
11. světlý žloutek
12. vnitřní řídký bílek
13. poutko
14. vzduchová komůrka
15. kutikula
nesmějí být starší než 30 dní
uskladněná déle než 60 dnů v chladírnách s teplotou pod 0°C
ve vápenné vodě nebo ve vodním skle
sušená
Přibližné stáří vajec lze určit snadno v 6 % roztoku kuchyňské soli takto:
vejce staré 1 – 6 dní leží v roztoku na dně vodorovně
vejce stará 11 – 12 stojí v roztoku kolmo na dně
vejce stará asi 16 dní plavou v roztoku
vejce starší 17 dnů vyčnívají tupým koncem z roztoku
čerstvá a chladírenská
co nejkratší dobu, při teplotě 5 až 18 °C,
relativní vlhkost vzduchu 70 až 75 %,
v temnu, ukládají se špičkou dolů
při technologickém zpracování nutno dodržovat tech. postupy a hygienické podmínky (nebezpečí salmonelózy).
vysychání, smíšení žloutku a bílku, porušení skořápky
řídnutí bílků, smíšení žloutků s vodou z bílku
rozklad - vejce zapáchají