Jakost výrobku definujeme jako souhrn vlastností výrobku
obsah živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny a voda)
vzhled a smyslové faktory (tvar, barva, vůně, chuť)
technologické faktory ( konzistence, struktura atd.)
hygienické faktory (obsah látek snižujících jakost, množství mikroorganizmů)
Senzorické – smyslové: Patří k nejstarším metodám zjišťování jakosti potravin a nápojů. Výsledky nejsou vždy stejné, neboť jsou závislé na schopnostech, vědomostech a citlivosti posuzujícího.
pomocí zraku – hodnotíme vzhled potravin: tvar, rozměry, barvu, čistotu, lesk
chuťová zkouška – sladkost, kyselost, aromatičnost, pachuť, která je někdy čichem nepostřehnutelná
čichem – hodnotíme obsah a přítomnost aromatických látek, stupeň zkažení např.hnití
sluchem – při posuzování konzerv – poklepáním na plechový obal zjišťujeme bombáž
hmatem – ověřujeme konzistenci, drobivost, práškovitost, zrnitost i granulaci
Analytické: Zjišťují se kvalitativní ukazatele, které jsou předepsány potravinářskými normami. Jedná se o hodnocení objektivní. Poskytují při užití stejného vzorku a za stejných podmínek vždy shodné výsledky.
fyzikální zkouška – zjišťuje hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu
chemický rozbor – stanoví celkové složení potraviny i obsah jednotlivých složek – konzervačních činidel, soli, cukru
pomocí mikrobiologické zkoušky zjistíme přítomnost různých mikroorganizmů – choroboplodných či neškodných
při biologické zkoušce ověřujeme prostřednictvím pokusů na zvířatech přítomnost škodlivin
Správným skladováním prodlužujeme trvanlivost potravin. Rozhodující je teplota skladovacích prostor, vlhkost, čistota ovzduší, čistota a vybavení a možnost větrání skladu.
Podle druhu potravin je skladujeme v různých typech skladů:
suché – teplota okolo + 18°C, obiloviny, cukr, olej, pochutiny
chladné – sklepy, přirozená teplota, vysoká vlhkost vzduchu, brambory
chlazené – chladnice, chladící boxy, teplota 0°C až 10°C, maso, drůbež, cukrářské výrobky
mrazící – mrazničky, boxy, teplota - 18°C až - 22°C, mražené výrobky, skladujeme dlouhodobě
pomocné sklady:
inventáře
obalů
čistících prostředků
odpadků
Skladujeme pouze neporušené potraviny. Z těchto důvodů věnujeme zvláštní pozornost přejímce potravin.
administrativní – kontrola dodacího listu, záruční lhůtu, datum výroby
kvantitativní – slouží k ověření dodaného množství, tzn. vážíme, měříme, kontrola stavu obalu
kvalitativní – slouží k celkovému posouzení jakosti
Nedostatky ihned reklamujeme.