Vznikají v zelených částech rostlin fotosyntézou
Skládají se z prvků vodíku, kyslíku a uhlíku
Jsou zdrojem enrgie
Jednoduché cukry (monosacharidy)
Glukóza (hroznový cukr)
Fruktóza (ovocný cukr)
Složité cukry (disacharidy)
Složené ze dvou jednoduchých cukrů
Sacharóza (řepný nebo třtinový cukr)
Maltóza (sladový cukr)
Laktóza (mléčný cukr)
Polysacharidy
Skládají se z molekul jednoduchých cukrů
Škrob, glykogen(živočišný škrob), celulóza (buničina)
Rostlinného původu
glukóza v čistém stavu se v potravinách nachází zřídka např. v medu
velmi rozšířená je sacharóza, která se používá jako sladidlo
štěpením sacharózy se tvoří fruktóza – ovoce
škrob nacházíme zejména v mouce a bramborách
shrnuto: obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce
Živočišného původu
cukry se vyskytují ve formě glykogenu a ukládají se v játrech
jsou nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie
potraviny bohaté na glycidy obsahují často i průvodní vitamíny, např. C, skup. B a karoten
nestravitelné glycidy (celulóza) příznivě ovlivňuje činnost střev
podporují rozvoj některých mikroorganismů ve střevech