Jsou sloučeniny glycerolu a vyšších mastných kyselin
Jsou největším zdrojem energie (1g = 39 J)
Obsahují v tuku rozpustné vitamíny A, D, E, K
Nadměrný tuk způsobuje špatnou stravitelnost
Nesprávná úprava může tuk přeměnit na karcinogenní látky
Je lehčí než voda
Živočišné
Hromadí se zejména pod kůží a kolem vnitřnosti
Máslo, lůj, sádlo, rybí tuk
Rostlinné
Nachází se v plodech a semenech
Len, ořechy, slunečnicová semena, olivy, avokádo
Nasycené
Jsou tuhé
Obsahují nasycené mastné kyseliny
Většinou živočišného původu
Nenasycené
Jsou kapalné
Obsahují esenciální oleje
Obsahují nenasycené kyseliny
Většinou rostlinného původu a z rybích olejů
Tuhé
Lůj
Mazlavé
Máslo, sádlo
Tekuté
Rostlinné oleje
Má nejvyšší energetickou hodnotu
Obsahuje vitamíny A, D, E, K
Chrání orgány
Nadměrné množství tělo ukládá
Dodávají pokrmům charakteristickou chuť