Organické sloučeniny
Patří mezi ochranné živiny
Slouží k zajištění látkové výměny v těle
Tělo si je nedokáže vytvořit
Nutný každodenní příjem v potravě
Nemají žádnou energetickou hodnotu
Úplný nedostatek nebo velký nedostatek
Menší nedostatek
Přebytek vitamínů
Zejména vit. A,D,E,K
Způsobuje toxicitu jater, průjem
Přidávání vitamínů do potravin
Látka, která se dle potřeby přemění na aktivní vitamín
A,D,E,K
B, C, H
Zdroj živočišné potraviny:
játra, mléko žloutek, rybí tuk
Zdroj rostlinné potraviny ( ve formě provitamínu):
rajčata, rybíz, mrkev, listová zelenina
Význam:
Růst lidského těla, činnost oční sítnice, činnost kůže
Nedostatek:
Šeroslepost, u dětí zastavuje růst, snížení odolnosti proti nemocem
Zdroj živočišné potraviny:
rybí tuk, mořské ryby, máslo, játra
Význam:
Podporuje činnost štítné žlázy, reguluje hospodaření organismu s vápníkem
Nedostatek:
Křivice, poruchy štítné žlázy
Zdroj živočišné potraviny:
máslo, žloutek, játra,
Zdroj rostlinné potraviny:
obilné klíčky, rostlinné oleje, zeleniny
Význam:
Ovlivňuje činnost pohlavních žláz, nervstva a svalstva
Nedostatek:
Neplodnost, poruchy v těhotenství, poruchy činnosti svalů
Zdroj rostlinné potraviny:
Listová zelenina
Význam:
Důležitý pro srážlivost krve
Nedostatek:
Poruchy srážlivosti krve – zvýšená krvácivost
používá se asi 16 zástupců těchto vitamínů,
vitamíny v potravě často vyskytují pohromadě
většina vitamínů B se kuchyňskou úpravou neničí
Zdroj potraviny:
Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina
Význam:
K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva
Nedostatek:
Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady
Zdroj potravin:
Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina
Význam:
Nutný pro růst a obnovu buněk
Nedostatek:
Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny
Zdroj potravin:
Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny
Význam:
Činnost nervstva, prevence pelagry
Nedostatek:
Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a nervového systému
Zdroj potravin:
Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina
Význam:
Uplatňuje se při látkovém metabolismu
Nedostatek:
Kožní choroby, nervové poruchy
Zdroj potravin:
Pouze v živočišných zdrojích – játra
Význam:
Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, centrální nervové soustavy a trávicí soustavu
Nedostatek
Zhoubná anémie – chudokrevnost
Zdroj potravin:
rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů
Význam:
Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu
Nedostatek:
Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje
Zdroj potravin:
ořechy, špenát, čočka, chléb
Význam:
podporuje růst a dělení všech živočišných buněk
Nedostatek:
záněty kůže, atrofie, papil jazyka, únavnost, deprese, svalové bolesti, nechutenství