voda je nezbytnou součástí živé hmoty.
Je součástí všech tělních tekutin.
Je obsažena v každé živé buňce.
Obsahem vody se potraviny liší
Ovlivňuje výživnou, senzorickou hodnotu a dobu trvanlivosti
obsahuje málo minerálních látek
z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek, je vhodná jako pitná voda
je zbavena minerálních látek
v potravinářství se nepoužívá
obsahuje mnoho minerálních látek
je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví
V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk.
Rozpouští živiny.
Odvádí z těla škodlivé látky.
Reguluje tělesnou teplotu.
Je prostředkem k udržení hygieny
Vodu doplňujeme prostřednictvím nápojů
Běžné činnosti 2 – 2,5 l denně
Zvýšená námaha 2 – 4 l denně
Močí 1 – 1,5 l denně
Pocením – nejméně 500 ml
Dýcháním – asi 300 ml
Stolicí – 100 – 200 ml
Pocit žízně a únavu
Zahušťuje tělesné tekutiny
Při velké ztrátě organismus umírá žízní – pozor na zvracení a
průjmy, dochází téměř okamžitě k dehydrataci, zvláště u malých dětí.