Drůbeží označujeme všechny domácí ptáky, jejichž maso se uplatňuje ve výživě člověka.
Je lehce stravitelné, zejména mladé. Vhodné pro dietní stravování.
Obsahuje menší množství šlach
Bílkoviny 15 – 22%
Tuku 1 – 5%
ML - Fe, P, Ca, K
Vit - A, B
Méně energetická potravina
Obsahuje 1 – 1,5% minerálních látek ve svalovině
Tuk má velký obsah nenasycených mastných kyselin a málo cholesterolu
Vhodné pro dietní úpravu
Rychlá tepelná úprava
kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky
husy, kachny
holub
krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout
perlička, kachna, husa, holub
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná
Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy
Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C
vlhkost 70 – 75 %
Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C
Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme
v celku bez drobů nebo s droby
půlená, čtvrtky
dělená na prsa a stehna
díly na polévku
drůbež má vlhkou, lepkavou a slizkou kůži, pach
na povrchu osliznutí, později nazelenalé, zápach
vzniká při dlouhodobém skladování v mrazírnách, při kolísání teplot
(odvodnění) k tomu dochází u nebalené drůbeže dlouho sklad. v mrazírně
působením vzdušného kyslíku se kazí podkožní tuk
šunka
salámy
párky
klobásy
maso vařené
maso dušené
maso pečené
paštiky
pomazánky apod.
Mezinárodní výraz pro husí a kachní játra ze specielně krmené drůbeže
Dosahují troj až čtyřnásobné velikosti než normální játra
Jsou považovány za delikatesu
Mají krátkou tepelnou úpravu.