Řádíme mezi masa jatečných zvířat
Získáváme ho z jalovic, krav, býků a volů
Má cihlovou (jalovice) až hnědočervenou barvu (kráva)
Maso z vykastrovaných kusů je rovnoměrně prorostlé tukem
Nejlepší maso je z jalovic a volů do stáří dvou let
Biologicky nejhodnotnějším druhem masa
Jakost je závislá na věku a krmení
Maso z krav a býků je tužší z hrubou vláknitostí a méně vyvinutou tukovou tkání
Maso ze starších býků ostře zapáchá
Pro kuchařské účely je nejvhodnější maso z kusů starých do 24 měsíců
Voda 57 - 75%
Bílkoviny 18 - 20%
Tuky 3 - 25%
Sacharidy – zanedbatelné množství (játra)
Vitamíny - A, B1, B2, B3
ML - P, Na, K, Ca, Fe (spíše vnitřnosti)
Je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin
Je bohaté na železo a vitamin B1, B2
Důležitá součást zdravotních diet
Obsahuje málo tuku
Přední
Krk
Vysoký roštěnec
Plec
Přední žebro
Hrudí
Přední kližka
Zadní
Nízký roštěnec
Svíčková
Bok s kostí
Bok bez kosti
Kýta
Zadní kližka
Oháňka
svíčková
nejkvalitnější část hovězího masa, používá se na přípravu minutek, (bifteky,
medailónky), anglických pečení, TATARSKÝ BIFTEK
roštěnec - nízký
příprava minutek, angl. Úpravy - vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení
kýta
květová špička - pečení a závitky
vrchní a spodní šál - pečení, dušení, vaření
plec
dušení, vaření, guláše, mletí
žebro vysoké a holé
dušení, vaření, vývary
podplečí -
guláše, perkelty
Žebro nízké, hrudi
na vývary a vaření
Pupek
mletá masa, vaření, vývary
Oháňka
vývary, hašé, vařená i za studena
Krk, lalok
vhodné k přípravě zadělávaných pokrmů, haší, sekané
Kližky
k přípravě gulášů
Líčka
vařené, guláše
Přední s kostí
Přední bez kosti
Zadní
Svíčková
Roštěnec
Játra
ledviny
srdce
drštky
jazyk
vemeno
býčí žlázy
Mají vysokou biologickou hodnotu
Mají nízkou energetickou hodnotu
Upravují se všemi kuchyňskými úpravami
Jsou náročné na skladování, protože se rychle kazí
Mozek a slezinu je zakázáno používat z důvodu nemoci BSE
BSE je napadení nervového systému a nemoc je přenosná na člověka
Kosti
obsahují železo, lecitin (k trávení tuků a činnosti buněk)
morkové, harfy, řídké
příprava vývarů, morek na zavářky
průmyslové zpracování
Střeva – jako obal uzenářských výrobků
Měchýř – jako obal tlačenky, mortadely
Krev – průmyslové zpracování (barvivo)
Vitamíny – A, D, B1, B2, B12, C
Minerální látky – Fe, P, Ca,
Obsahují velmi málo tuků
Obsahují hodně vody