koňské maso


charakteristika

  • Výrazná červená barva s modrým odleskem

  • Vlákna jsou tvrdá, dlouhá – maso potřebuje déle odležet

  • Je středně tučné

  • Obsahuje více bílkovin a vody než maso hovězí

  • Maso obsahuje velké množství sacharidů (živočišného škrobu glykogenu), proto má nasládlou chuť

  • Nejlepší maso je z hříbat ve stáří do 2 let

  • Maso používáme podobně jako hovězí

  • Přední na guláše, dušení

  • Zadní maso na dušení, pečeně

  • Na minutky používáme maso z hříbat, starší koně potřebují delší tepelnou úpravu

  • pro diety je vhodnější než hovězí maso

v ČR se maso na porážku a k další spotřebě nechová

dělení

složení

  • Bílkoviny 72 - 75 %

  • Tuky 23 - 24 %

  • Sacharidy 2 %

  • Vláknina