Na obsahu se pracuje ...
Kozí maso se velmi podobá masu skopovém
Kozí maso z mladých a dobře krmených kusů , stáří kůzlat do 5 měsíců do max. 1 roku. Maso ze starých koz se musí déle tepelně upravovat a je hůře stravitelné.
Maso je jemně vláknité, šťavnaté a křehké, netučné, tuk je uložen v dutině břišní, a to kolem ledvin. Pod kůží a mezi svalstvem je tuku poměrně málo - vhodné pro dietní stravování
Tuk je těžce stravitelný a k přímému používání se nehodí.
Má ojedinělý pach, pach můžeme značně zeslabit, necháme-li maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu asi 24 hodin, nebo je naložíme na den nebo dva do kyselého mléka nebo do mořidla
barva masa bílá
voda 74 %
bílkoviny 11 - 22 %
tuk 2 - 3 %
minerální látky 1 - 2,5 %
vitamíny A, D
kýta, hřbet
plec, zákrčí
bok, hrudí, krk a kolínka
plec, hrudí, krk, zákrčí
kýta, hřbet
játra
mozek
srdce
plíce
slezina
jazyk