Studenokrevní živočichové
Jsou to bezobratlí živočichové
Některé druhy mají vnější schránku
Pro výživu je významná skupina mlžů a hlavonožců
Známo je asi 135 000 druhů
Nejvíce jedlých druhů jsou mořští mlži
Mlži– ústřice, hřebenatka, slávka
Plži– hlemýžď
Hlavonožci – sépie, chobotnice, oliheň
Voda až 75 %
Bílkoviny 20 %
Neobsahuje tuk
ML – jód
U nás spíše jako lahůdka a rozšiřuje pestrost
Měkkýši jsou zdrojem jódu
Lehce stravitelné maso
Velmi využívané maso v přímořských státech
U nás k dostání konzervované
žijí přichyceny lasturou k pevnému podkladu.
Lastura má nepravidelný, různě zprohýbaný tvar.
Jednotlivé druhy se liší velikostí a zbarvením lastury.
Ústřice mají ze všech mlžů nejchutnější maso, obsahují vitamín C, vápník, fosfor, železo a zinek.
Jedlé jsou pouze živé ústřice, konzumují se syrové i tepelně zpracované.
Otevřené lastury jsou nepoživatelné.
mají tmavou skořápku, nejčastěji černomodrou, v přední části je kyjovitě zúžená.
Do obchodu přicházejí pod názvem mušle.
Otevřené nebo snadno otevíratelné lastury jsou nepoživatelné.
Samy se otevřou při kontaktu s vařící vodou nebo rozpáleným tukem.
žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku.
Má protáhlé tělo se dvěma širokými trojúhelníkovitými ploutevními lemy před špičatou zadní částí trupu.
Má 10 ramen, 2 jsou delší.
Středně velká oliheň je 300 až 400 mm.
Upravuje se grilováním, smažením nebo se tělní vak plní fášemi
žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku.
Má oválné vejčité tělo, na hlavě 8 stejných chapadel a 2 prodloužená chapadla s přísavkami.
Boky těla mají protaženy plovoucím lemem nebo ploutvičkou. Útrobní vak sepií obsahuje malý váček s černou tekutinou a malý váček se žlutou tekutinou.
Tělo ukrývá vápennou schránku "sepiovou kost".
Sépie má tuhou konzistenci a je vhodná na grilování.
má houževnaté maso,
zvlášť oblíbený ve francouzské kuchyni.
Podává se obvykle v ulitách s bylinkovým máslem nebo smažený.
Dováží se i tropičtí šneci z Thajska a Vietnamu.
Šnek viničný žije v zahradách, na mezích a okrajích lesů.
Dnes se používá převážně z umělých chovů.
Studenokrevní živočichové
Jsou to článkovci s vápenatou schránkou
Mají 4 až 5 párů končetin + 1 pár klepet
Korýši jsou lehce stravitelní
Konzumuje se maso z klepet a ocasu
Je lehce stravitelné
Nejchutnější od dubna do srpna
Voda až 75 %
Bílkoviny 20 %
Tuk 1 %
Sacharidy 4%
ML - selen, vápník, jód
Vitamíny B12, D
U nás spíše jako lahůdka a rozšiřuje pestrost
Korýši jsou zdrojem jódu, vitamínu B12, D
Biologicky hodnotné látky jsou v objemu denních doporučených dávek
Lehce stravitelné maso
Velmi využívané maso v přímořských státech
raci žijí v čistých mělkých vodách,
měří asi 15 cm a váží 50-100g.
Živý rak je hnědočerný a varem zčervená.
Maso je šťavnaté, jemné, mírně nasládlé.
U nás je rak chráněn
mají krátké tělo s dlouhým ocáskem.
Na hlavě jsou citlivá tykadla, nemají klepeta.
Rozdělují se podle velikosti
tygří (marinované, do salátů)
obří (na hlavní pokrmy)
královské (pro teplou kuchyni)
gamby (servírují se i s hlavičkou).
má velmi silný krunýř a mohutný zadeček zakončený silnou ocasní ploutví.
Má dvě velká klepeta, z nichž jedno je vždy větší a je opatřeno silnějšími zuby.
Žije v Atlantickém oceánu a Středozemním moři.
Nejchutnější je o hmotnosti 0,5-1 kg.
Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení (jejich krunýř obsahuje červená a žlutá barviva karotenoidy).
Má chutné, hrubovláknité maso.
je podobná humrovi
má dlouhá tykadla, nemá klepeta
dorůstá hmotnosti 2 kg
maso je velmi chutné, ale sušší než u humra
U nás jsou žáby chráněny zákonem
Dováží se ve zmražené podobě
Konzumují se zadní nohy
Ke konzumaci jsou vhodné Skokani zelení a rosnička
V umělých chovech se chová Žába volská
Maso je bílé
Chuť připomíná kuřecí a jemného rybího masa
Obsahuje 24% bílkovin, 1% tuku