Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných i některých bezobratlých živočichů
Převážnou část masa tvoří svalovina
Ostatní organické hmoty se řadí mezi droby
48 – 78% voda
15 – 23% plnohodnotné bílkoviny
2 – 40% tuk
1 - 5% sacharidy (glykogen)
Minerální látky: fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo
Vitamíny B1, B2, B3 (PP), A
Myoglobin – obsah ovlivňuje stáří a namáhání pohybem (barva masa)
Velmi hodnotná potravina
Dodává tělu plnohodnotné bílkoviny
Vzbuzuje pocit sytosti
Důležitý zdroj železa a vitaminů B1, B2
Teplokrevná zvířata
Jatečné maso – hovězí, telecí, vepřové, skopové, koňské, jehněčí, kůzlečí
Drůbeží maso – kuře, brojler, slepice, kohout, kapoun, pulard, perlička, krůta, husa, kachna
Domácí zvířata – králík, nutrie
Zvěřina – jelen, srnec, daněk, divočák, zajíc, králík, koroptev, křepelka, bažant
Studenokrevní živočiši
Ryby – sladkovodní, mořské (kapr, treska)
Korýši – sladkovodní, mořští (rak, humr)
Měkkýši – hlemýžď, ústřice, chobotnice
Obojživelníci - žáby
Vnitřnosti (droby) a vedlejší části
Játra, ledviny, srdce, plíce, slezinu, jazyk, žaludek (drštky), hlava, kosti