Telecí maso je maso z telat mladých kusů tura domácího.
Má velmi jemnou chuť, vůní po mléce, je měkké konzistence.
Obsahuje velké množství vody rychle podléhá zkáze.
Je to maso libové a lehce stravitelné, vhodné na diety.
Nejkvalitnější je maso z telat okolo hmotnosti 60 kg.
Barva masa je jemně růžová na povrchu našedlá.
U starších telat kvalita masa záleží na kvalitě pastviny.
Voda 69 - 77%
Bílkoviny 19 - 22%
Tuky 1 - 10%
Sacharidy – 0,3%
Vitamíny - A, B1, B2
ML - Na, K, Ca, Fe
Je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin
Je bohaté na železo a vitamin B1, B2
Důležitá součást zdravotních diet
Obsahuje málo tuku
1. líčko
2. krk
3. plec
4. špička hrudí
5. střed hrudí
6. bok, pupek
7. pečeně
8. svíčková
9. ledvina
10. květová špička
11. ořech
12. spodní šál
13. vrchní šál
14. váleček
15. karabáček
16. kližka
17. nožičky
18. oháňka
kýta, ledvina (pečeně)
žebra, plec, a hrudí
kližky, kolínka, krk a pupek