Maso má růžovou a světle červenou barvu
Svalovina je jemně vláknitá prorostlá tukem
Má vyšší energetickou hodnotu
Hůře stravitelné
Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení
Nejkvalitnější z kusů 70 – 90 kg a stáří 7 – 10 měsíců
Starší maso má hrubá vlákna a tmavě červenou barvu
Voda 47 – 72%
Bílkoviny 14 – 20%
Tuku 8 – 40%
Sacharidy 0,15%
ML - Fe
Vit - B1, B2
Zdroj energie
Z výživového hlediska jsou vhodné selata do 10 kg
Kusy do 70 kg mají ještě přijatelné množství tuku
Nad 110 kg je maso díky obsahu tuku špatně stravitelné
22. maso květové špičky
23. křížová kost
24. ocásek
1. hlava
2. lalok
3. krkovice
4. plec
5. ramínko
6. přední koleno
7. bok, bůček
8. paždík
9. šněrovačka
10. pečeně, kotelta
11. Panenská svíčková, panenka
12. kost křížová s ocáskem
13. květová špička
14. oříšek
15. spodní šál
16. vrchní šál
17. váleček
18. zadní kolena
19. karabáček
20. zadní nožička
21. přední nožička
Pečeně
Panenka
Kýta
Plec
Krkovice
Bok
Koleno
Nožičky
Hlava + lalok
Mají vyšší biologickou hodnotu
Mají nízkou energetickou hodnotu
Upravují se všemi kuchyňskými úpravami
Jsou náročné na skladování, protože se rychle kazí
Obsahují méně škodlivých látek než hovězí droby
játra
ledviny
srdce
jazyk
slezina
mozek
Vitamíny – A, D, B1, B2, B12, C
Minerální látky – Fe, P, Ca,
Obsahují velmi málo tuků nejvíce tuku obsahuje mozek
Obsahují hodně vody