člověk na rozdíl od rostlin potřebuje získávat energii z potravy
cílem trávicí soustavy je potravu zpracovat
Mechanické - rozmělnění v ústní dutině
Chemické - pomocí trávicích šťáv (enzymy
zpracovaná potrava se vstřebává ve střevech a nestravitelné zbytky odchází z těla pryč.
dutina ústní
hltan
jícen
žaludek
dvanáctníkem
tenké a tlusté střevo
konečník
součástí trávicího ústrojí jsou žlázy (játra, slinivka břišní)
slouží k rozkladu potraviny na látky jednoduché - vstřebatelné cévámi jež obklopují trávicí trakt, do krve a tudy do buněk
nestravitelné a nevyužitelné látky jsou odstraňovány z těla ven
ohraničena dásněmi, zuby, patrem (měkké, tvrdé), jazykem
do 2 let - mléčné 20
do 14 let - trvalé 32 (2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 2 soličky
FUNKCE: mechanické rozmělnění stravy
na povrchu pohárky s chuťovými buňkami
špička - sladká chuť
po stranách - slaná a kyselá chuť
zadní část - hořkost
uprostřed - umami (smísení se slinami a přesun potravy) - vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli (glutamáty)
3 páry velkých slinných žláz (příušní, podjazykové, počelistní)
tvorba nepodmíněné, podmíněné reflexy zintenzivňuje
mucin - hlen obaluje sousto a napomáhá polykání
ptyalin - trávení škrobu
přes hltan dále do jícnu a z něho peristaltický pohyb kruhového svalstva dál do žaludku
česlo, tělo žaludku, vrátník, objem 1- 2l (vnitřní zřasená sliznice) - žlázky vylučují žaludeční šťávu (1 – 2l), obsahuje:
HCl (aktivuje pepsinogen, bobtnání masa, chrání B1, B2, C, E, ničí choroboplodné zárodky, lépe se vstřebává Ca, Fe)
Pepsin (pepsinogen) – štěpí bílkoviny (na polypeptidy)
Lipázy – štěpí tuk
Mucin – chrání sliznici žaludku (strach, úzkost, nervozita - samonatrávení - vředy)
Chymosin – sráží mléčné bílkoviny
podmíněné (zrakové, sluchové vjemy) i nepodmíněné reflexy
(podráždění sliznice potravou - hormon gastrin) vylučování žaludeční šťávy
Funkce: peristaltické pohyby mechanicky rozmělňují stravu a promíchávají se šťávami (3-5 vln /min.)
nízké pH otevře vrátník - trávenina = chymus do dvanáctníku
vstřebává se zde alkohol, proto „rychle působí“, některé jedy a soli
délka 3-5 m - dvanáctník ( prvních 25 cm), lačník, kyčelník
do dvanáctníku ústí slinivka břišní, žlučovod
stěna má 4 vrstvy – sliznice, podslizniční vazivo, hladké svalstvo, žlázy ve sliznici vnitřek vystlán klky ----> vlásečnice k vstřebávání živin
pasivní transport – difúzí – vitaminy, minerální látky, voda
aktivní transport – přenašečem – AMK, cukry, tuky, minerální látky – vrátnicovou žilou do jater (spotřeba velkého množství energie) ----> mízní cévy do nichž přecházejí upravené tukové částečky
pohyby – peristaltické (celkové) – posun obsahu, a místní
střevní šťáva – 2-3l / denně
erepsin – dokončuje štěpení bílkovin na AMK
sacharáza – sacharózu na GLU + FRU
laktáza – GLU + GALA
maltáza – maltózu – 2x GLU
lipáza – glycerol + MK
největší orgán
produkuje žluč – není trávicí šťávou – umožňuje rozptyl živin a jejich vstřebání obsahuje:
z nepotřebného hemoglobinu utvořená žlučová barviva
tukové látky – např. cholesterol
soli ž.k. – rozptýlení tukových částeček, jejich emulgace a vstřebán
minerální látky - uhličitan sodný
přeměna a uskladnění nových živin (vrátnicovou žilou)
regulace glukózy v krvi
likvidace opotřebovaných červených krvinek
ukládání Fe a vitaminů
pankreatická štáva ---> Langerhansovy ostrůvky – hormony inzulín a glukagon
enzymy:
trypsin – bílkoviny
chymotrypsin – sráží mléko a štěpí mléčné bílkoviny
amyláza – škrob na maltózu
maltáza
laktáza
lipáza
většina v neúčinné formě, aktivuje střevní šťáva
tračník (vzestupný, příčný, sestupný), esovitá klička, konečník
produkce hlenu jež zvláčňuje stolici a ulehčuje její průchod
délka 1,5 m
v tračníku jsou bakterie jež zkvašují složité cukry – ceulózu, tvorba vitamínů B12, K
vstřebává se většina vody a látek rozpuštěných ve vodě (soli) do cév – polotuhý zbytek – defekace
kvašením a hnitím – sirovodík, methan, oxid uhličit
peristaltika – stahuje se najednou na delším úseku
po 4-8h se kašovitý obsah dostává do tenkého střeva a po 18-20h do esovité kličky a do konečníku, vyprazdňovacím reflexem ven