Je krásné, že jste se do podnikání takto vrhli a současně vás k tomu vedla pouze láska k jídlu, kdybyste se mohli v čase vrátit zpět i s nabitými zkušenostmi, vybrali byste si střední školu se zaměřením na gastro?
Zuzka: Já bych to jinak neudělala. A i s Petrem se shodujeme na tom, že gastro není třeba vystudovat, že někdy je to i možná na škodu. Nevím, zda je tento názor úplně pozitivní k tomu, na co rozhovor slouží…
Zuzi, každá odpověď je v pohodě, chtěla bych studentům ukázat, že gastronomii je potřeba dělat srdcem a taky, že je za ní mnoho hodin práce. Ale když někdo něco dělá srdcem, tak mu to nevadí 😊.
Už jste byli i na nějaké zahraniční stáži? Pokud ne, chtěli byste?
Na žádné zahraniční stáži jsme nebyli. My jsme se v podstatě nikdy od nikoho nic neučili, ale jsme tomu otevřeni.
Je někdo, kdo Vás ve vaší lásce k vaření a pečení ovlivnil?
Peťá vařil s rodiči, hlavně od malička s tátou.
U nás doma to nebylo nějak běžné, že bychom spolu vařili. Oba nás ale velmi ovlivnili naše babičky, na jejich jídlo s láskou vzpomínáme
Vybudovali jste vlastní značku, jaké byly vaše začátky?
Začátky byly těžké, hned první otevírací den jsme začínali na food festivalu. Stála tam strašně dlouhá řada lidí a my jsme se na sebe zoufale podívali, že nedokážeme rychle obsloužit kupící se objednávky. Naštěstí lidem chutnalo, takže nám to prominuli a přišli znovu 😊. Naučili jsme se všechno za pochodu, pokus/omyl. Neměli jsme nikoho, kdo by nám to ukázal a naučil.
Jaká se vlastně pracuje ve food trucku? Pozitiva/negativa?
Pozitiva jsou asi hrozně subjektivní. Mně baví, že se tam dá vytvořit jiná atmosféra než v kamenném podniku. Je tam větší volnost, můžete chodit na zajímavé akce a místa.
Negativem je, že jsme hrozně závislí na počasí, anebo že truck není nafukovací, má omezenou kapacitu. Takže když vyprodáme, musíme zavřít, i když bychom toho pravděpodobně mohli prodat víc. Někomu se to zdá jako výhoda, ale není tomu tak.
Využíváte i sociální sítě, lidi sledují vás, ačkoliv ještě žádný burger neochutnali. Koho teď nejvíce sledujete?
Peťa to sleduje určitě víc, bere si tam velmi inspirace. Myslím, že je to taky nějaký zdravý průřez různých podniků a toho co aktuálně „fičí“, co se děje v gastronomii, nejsou to jen food trucky.
Co se týká mě, tak nesleduji skoro nikoho, kdo by pekl. Já mám názor, že by mě to ovlivnilo spíš negativně, podvědomě bych se snažila někomu podobat a to nechci. Ale to je jen můj subjektivní názor. Jinak si myslím, že získávat inspiraci na soc. sítích je úplně v pořádku.
Kdybyste měli definovat co je práce v gastronomii, a to konkrétně ve food tracku?
Práce v gastronomii je náročná. Je to řemeslo, dřina. Něco, čemu se je potřeba se věnovat naplno. Neustále ji studovat a zlepšovat se. Zajímat se o novinky, kvalitu, trendy. Není to něco na čem lze prvoplánově vydělat miliony. Ale když ji děláte a poctivě, tak se vám to všechno vrátí. Poctivost je velmi důležité slovo..
Co pro Vás gastronomie, vaření, pečení znamená?
Když jsme to ani jeden nesudovali, tak je to pro nás hlavně způsob seberealizace, ne zaměstnání. Je to něco v čem jsme se našli. Už si neumím představit, že bychom dělali něco jiného.
Co byste vzkázali našim studentům?
Ať si udržují rozhled, zdravou zvědavost a ať se nebojí jít proti proudu.
A už jen takový rozstřel na konec :)
Víno nebo pivo?
Zuzka: Víno.
Peter: Pivo.
Káva nebo čaj?
Zuzka: Čaj.
Peter: Káva.
Maso nebo dortík?
Zuzka:s Slané pokrmy, nemusí to být ale úplne maso, dortíky rozhodne ne.
Peter: Dortík.
A na co nedáte v kuchyni dopustit?
Na kvalitní suroviny.