Národní juniorský kuchařský tým má celkem 12 členů, 6. členem, s kterým jsem měla možnost mluvit je Ondra Juráš. Jeho srdce bije pro kuchařinu, osahal si praktiky cukrářské a carving mu není cizí.
Současně se připravuje ne kuchařskou olympiádu na začátku příštího roku, ale byl i mezi prvními, kteří si prošli soutěží Young Chef od Kulinářského umění.
Mohla bych tě poprosit, aby ses trošku představil?
Menuji se Ondřej Juráš, pocházím z Vysočiny a studuji vyšší odbornou školu v Poděbradech s Vojtou Petrželou
A kde jste se potkali s Vojtou?
My jsme spolu chodili i na střední školu do Poličky. Nechtěli jsme na standardní vysokou školu a tady se nám líbily stáže do zahraničí a podobně. Díky tomu jsme se společně dostaly i do Irska, kde jsme byli čtyři měsíce. Mě čeká dokončit 2. ročník, který jsem nestihl, protože jsem odjížděl na stáž.
Studuješ na vysoké škole, stíháš i ke škole pracovat?
Teď úplně nikde na stálo nepůsobím, ale účastním se různých akcí. Červenci jsme byli na festivalu Smetanova Litomyšl, kde jsme vařili celý měsíc. Ale sháním si na víkendy nějakou práci, protože díky škole toho moc nestíhám a taky samozřejmě máme tréninky s juniorský národní týmem.
Proč se vlastně vůbec vybral gastro obor?
Měl jsem se k tomu už od malička, když jsem pomáhal mamce v kuchyni a chtěl jsem jít na obor Kuchař – číšník v Poličce, kde byl tříletý obor, ale protože jsem měl dobrý známky tak mě mamka ukecala, abych šel na obor s maturitou na gastronomii. Ať to zkusím, že k tomu je takový lepší přístup, a tak jsem tam šel a celkem mě to chytlo. Právě proto chci pokračovat.
Střední školu máš za sebou a pokračuješ dál, jak vzpomínáš na studia na střední?
Skvěle! 😊 Pro mě to bylo super, protože jsem byl s dobrými lidmi dobrý kolektiv. Baví mě ten obor, zajímal jsem se o to. Takže na střední školu vzpomínám opravdu dobře. 😊 😊 😊
Máš i nějaký pohled na přípravu studentů pro práci v oboru?
Mám na to svůj názor. Vlastně jsem to zjistil loni, když jsem se účastnil soutěže Young Chef a zjistil jsem že ty základní věci, které bych měl umět ze střední školy víceméně neumím. Hodně jsem se naučil tam a zjistil jsem, že by se těm studentům měli na střední škole víc věnovat hlavně co se týče základů.
Účastnil jsi se 1. ročníku Young chef ve stejném ročníku jako Vojta Petržela, hodně jsi se posunul...
Já si myslím, že jsem se posunul hodně, že jsem se osamostatnil. Co se týče práce v kuchyně, protože vždycky jsme pracovali v kolektivu.
Bylo to pro tebe první gastronomická soutěž?
Moje první soutěž byla s Vojtou, protože Vojtovi asi tři týdny před soutěží vypadl kolega. Tak mě ukecal a bych do toho šel s ním. 😊
A co ti soutěže dávají?
Dává mí zkušenosti i stres, to mě vlastně burcuje k tomu, abych pořád makal a makal.
Vnímáš soutěže jako přínos?
Určitě vnímám, hlavně ten stres.
Byl jsi s Vojtou na stáži v Irsku, jak na to vzpomínáš, co ti to dalo?
Byli jsme takový hození do vody, řekli nám tady je hotel, tady budete vařit. Takže si to domluvte. Takže jsme vůbec nevěděli do čeho jdeme, ale bylo to super. 😊
A pak jsem byl na stáži dvakrát, v Itálii, která byla zaměřena na kuchařinu a pak jsem měl ještě stáž cukrářskou.
Baví tě víc kuchařina nebo cukrařina?
Víc mě baví kuchařina.
Myslíš, že jsou stáže důležitý?
Já myslím, že jo. Každý by se měl zkusit jaké to je, jak to funguje v jiné kuchyni, jaký je tam provoz a porovnat to třeba i s českou restaurací.
Zase se vrátím ke tvému studiu ve škole, pomáháte si s Vojtovi na soutěžích umíš si třeba představit, že bys pracovala se studenty odborných škol? Měla jsi možnost pracovat se studenty?
Měl jsem možnost, ale asi bych nechtěl nebo já úplně nevím. Protože v každé třídě jsou studenti, které to baví, ale pak jsou tam i studenti, kteří tam dali rodiče. Nemají dobrý přístup k práci a je nich vidět, že tam není ten zájem, a to mě odrazuje od práce se studenty.
Prošel sis restaurací, hotelem, v Itálii si se věnoval jsi se věnoval kuchařině i cukrařině, myslíš, že je tedy důležité, aby si studenti prošli různými provozy?
Já myslí, že jo. Protože každý ten provoz je jiný. Když porovnám provoz v městečku, kde bydlím a provoz tady (v Praze) to mi je prostě diametrální rozdíl.
A kdo tě v gastronomii nejvíce ovlivnil?
Myslím si že Vojta 😊, tím že jsme spolu byli na střední a on byl jakoby lepší na soutěže a nastartoval mě tou první soutěži. A tím mě to začalo víc bavit. 😊
Využíváš i sociální sítě, koho teď sleduješ?
Sleduji Přemka Forejta, Radka Davida, Honzu Punčocháře. Tyhle ty asi nejvíc z těch českých.
A ze zahraničí?
To sleduji Jamieho Olivera.
A kdybys měl definovat co to pro tebe znamená gastronomie, práce v gastronomii?
Hodně stresu, musí na to člověk mít, zvládat 14 hodinové šichty.
A co pro tebe gastronomie znamená?
Tak já jsem to vystudoval, chtěl bych v oboru pracovat. Chtěl bych se dal rozvíjet a učit se nové věci, protože v gastronomii je toho tolik, že se budu učit cely život a taky cestovat a poznávat chutě jiných zemi. 😊 😊 😊
A kdybys měl něco vzkázat naší budoucí generaci?