Kavárny se řadí mezi společensko-zábavní střediska
Rozvoj kaváren dosáhl vrcholu od druhé poloviny 19 století.
1.vlna: vzrůst spotřeby kávy (r. 1773 Bostonské pití čaje)
2. vlna: definování a užívání speciální kávy a vznik kávových řetězců, např. Starbucks
3. vlna: cca od r. 2010 do současnosti, zvýšená poptávka po výběrové kávě. Zvýšený počet konzumentů, kteří se snaží připravovat si kvalitní kávu doma. Velká obliba alternativních příprav káv.
Sortiment je upraven dle typu kavárny, kavárny nabízí různé druhy káv, čajů, drobné občerstvení sladké či slané, nealkoholické nápoje a menší nabídku alkoholických nápojů.
Vybavení i nabídka je tradičního stylu
Převážně se jedná o velké prostory
Obsluha je oblečena do standartního číšnického oblečení (bílá košile, motýlek)
Hudba je také tradiční (jazz, pop 20s – 60s, vážná hudba atd.)
Standartní nabídka káv, může být k dispozici i jídelní lístek s omezenou nabídkou, např. nabídka snídaní, obědů s polední polévkou
Např. Kavárna Slavia, Cafe Louvre, Café del Saggio
Místo pro pořádání koncertů, vernisáží, shromažďování spolků a společensky aktivních osob. Kavárna je vytížená nejvíce v podvečerních a večerních hodinách.
Interiér je často vybaven starším nábytkem
Káva není tolik v popředí, více se nabízí alkoholické nápoje.
Kvalita nabízených produktů není tak vysoká, bývá cenově dostupná pro studentskou obec.
Design kavárny jednoduchý a moderní. Prostor je často minimalistický a vzdušný.
Dominantní roli má káva, je zaměřena na výběrovou kávu, s důrazem na kvalitu zrn a přesně vystopovatelný původ až na plantáže.
Kavárna sleduje moderní trendy a sezónnost. Tyto aspekty zohledňuje ve své nabídce, a to jak v nápojovém lístku i jídelním.
Organizuje ochutnávky a speciální akce zaměřené na nové chutě a edukaci zákazníka.
Komunikují na sociálních sítích svou kvalitu
Kavárna, která je svým designem, nabídkou nápojů a jídel stejná napříč městy a zeměmi
Často fastfoodový koncept servisu, kdy se nápoje a pokrmy podává v jednorázových obalech
Setkáváme se s používáním sirupů. Dochucovadel, šlehaček a sladkostí.
Nápoje jsou často velkého objemu
Kavárna je často automatizovaná, nápoje připravují stroje, obsluha dodržuje předepsanou práci se surovinami
Kavárna menšího rozměru
V podniku není mnoho míst na sezení
Servis je zaměřen na rychlou kávu v podniku
Sortiment vč. jídel je uzpůsoben rychlému odbavení
Dětské kavárny – babyfriendly, vybaven dětským koutkem nebo spojen s dětskou hernou, základní nabídka, speciální dětská nabídka (džus, zákusky, jednoduchá jídla). Nabídka bývá cenově dostupná pro maminky.
Hotelová kavárna
Sortiment jídelního lístku nebývá rozsáhlý a je individuálně přizpůsoben charakteru kavárny
V nabídce se nachází drobné sladké (dorty, koláčky, sušenky apod.) či slané (quiche, sendviče), polední polévka, snídaně (anglická, sladká, vegetariánská/veganská , zdravá nebo vejce s různými tepelnými úpravami)
Některé kavárny nabízejí i minutková jídla ve velmi omezené nabídce
Jídelní lístek se upravuje dle sezóny
Káva
Čaj
Čokoláda (Kakao)
Horké alkoholické nápoje (horký grog nebo griotka, svařené víno, punch) – většinou sezónní
Horké nealkoholické nápoje (horké džusy) – většinou sezónní
Domácí limonády
Domácí džusy a zeleninové šťávy
Mošty
Voda – velmi oblíbená je kohoutková, případně láhvová
Ledové čaje
Lihoviny
Pivo
Víno
Nápoje jsou podávány na táccích, na nich se také zakládají na stůl hosta
Ke kávě vždy podáváme vodu
Voda je podávána přímo ke kávě nebo bývá umístěna na viditelné místo, kdy si host může vodu nalít sám
V tradičních kavárnách (vídeňských) je stůl prostřen ubrusem či naperonem, založený MSI (malý stolní inventář), může být založen i nápojový lístek s jídelním lístkem.
V moderních kavárnách (franšízových kavárnách, epresso barech) je stůl čistý, stůl nemá ubrus, bývá založena cukřenka, MSI + příbor a ubrousky se zakládají při objednání jídla
zodpovědný za plánování směn, fungování provozu, řešení krizových situací s hosty, případně komunikuje s dodavateli.
Odborník na přípravu kávy, hlídá receptury a přípravu kávy
Chápe nastavování hrubosti kávy, průtoku vody při přípravě a čas přípravy kávy
Umí vyšlehat krémovou pěnu a připravovat kávové nápoje s kávovou pěnu (např. cappuccino, caffé latté)
Měl by mít přehled i za rámec přípravy kávy, např. příprava čaje, základní znalost vína, atd.
Pomáhá hlavnímu baristovi
Připravuje se a učí se, aby se mohl stát hlavním baristou
Zná aktuální nabídku kavárny – nápojový i jídelní lístek
Vítá hosta, příp. jej usazuje
Stará se o obsluhu
Umí doporučit
Ristretto, Espresso, Espresso doppi, Espresso macchiato, Cappuccino, Flat white, Caffè latte
STUDENÉ: Kávové koktejly (Coffe in Good Spritz)
TEPLÉ: např. Alžírská káva, Irská káva a další
Vídeňská káva
Filtrovaná káva, aeropress, french press, dripper, chemex, džezva, vakuum pot, atd.
Nejšetrnější způsob 1:1 espresso vodou
Hrubší mletí kávy a 30 sekund nechat protékat vodu
Bez úpravy mletí a 60 sekund nechat protékat vodu – nešetrné, výsledná chuť je hořká a dřevivá