je důležité k získání potřebného přetlaku v sudech, tancích a v rozvodu výčepního zařízení
může být na stlačený vzduch, na CO2 nebo N2 či Biogon v talkových nádobách s regulátorem
maximálně možný přetlak při čepování je 300 kPa, nutný přetlak k uchování jakosti nápojů minimálně 50 kPa
musí odpovídat požadavkům ČSN
Skládá se z:
Manometrů
Přípojky k tlakovému zařízení
Přípojky k hadici
Regulačního šroubu
Uzavíracího ventilku
Správná údržba pivního a strojového zařízení ovlivňuje kvalitu piva – jeho barvu, pěnivost, chuť .
čištění/údržba
v pivních trubkách se po dobu čepování usazují kvasinky v podobě slizkého kalu, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu, čistotu a chuť piva
proto je nutno pivní trubky čistit dle množství vyčepovaného piva
po vyčepování každého sudu se trubky propláchnou studenou vodou, směrem z výčepní stolice do sklepa
1 x týden, nejméně však jednou za 2 týdny pivní trubky důkladně vyčistíme
trubky se čistí vodou smíchanou se sodou
po vypláchnutí trubek tímto roztokem musíme trubky ještě jednou propláchnout pitnou vodou
cínové trubky čistíme teplou vodou
trubky z umělých hmot čistíme vlažnou vodou
masivní konstrukce skříňového typu, celý vnitřní prostor je chlazený, skládá se z dochlazovače a skladovacího prostoru
horní část tvoří kovová deska s tzv. hlavou a výčepními kohoutky
je z nerezu, má zvýšené okraje, zaoblené rohy a sklon k odpadu
součástí stolu je vanička s přívodem teplé a studené vody a s neuzaviratelným odpadem vody
čistotu se stará výčepní
stolici denně umyje a vyleští, z výčepního kohoutku nesmí kapat pivo
je z nerezu, má zvýšené okraje, zaoblené rohy a sklon k odpadu
součástí stolu je vanička s přívodem teplé a studené vody a s neuzaviratelným odpadem vody
čistíme jednou za týden minimálně jednou za 14 dní, tím způsobem, že se rozeberou a umyjí v teplé vodě, ve které je přidán 2% roztok sody
narážecí jehly a kohouty se čistí uvnitř měkkým kartáčem a proplachují pitnou vodou
válec na vzduch a vzduchové potrubí se čistí jedou za čtvrt roku, můžeme čistit párou