výčepníkem by měl být člověk s odpovídajícím vzděláním a praxí
po příchodu do zaměstnání musí zkontrolovat sklad a výčepní zařízení
před zarážením nehýbe sudy
během provozu udržuje pořádek a čistotu
po skončení umyje a uloží sklo, zúčtuje a zkontroluje pivní zařízení
včasnou objednávku piva
jeho správné skladování
údržbu pivního sklepa a pivního a strojového zařízení
správné množství podávaného piva
Před narážením sudového piva je velmi důležité si dobře prohlédnout narážeč a narážecí jehlu, zda jsou čisté a nepoškozené
POSTUP PŘI NARÁŽENÍ
1. Narážeč se nasadí do kovové objímky a maticí pevně utáhne.
2. Do kovového otvoru se nasadí jehla a několika slabými nárazy prorazí kovovou zátku.
3. Jehla se rychle zasune až na dno sudu a připevní maticí k narážeči.
4. Překontrolují se pivní a vzduchové trubky.
5. Opatrně se otevře kohout nejprve na jehle a poté na vzduchové trubce.
pivo ihned po naražení je kalné a hodně pění, 2 –3 sklenice se musí odčepovat, pivo se čepuje při 8°C
bývá předmětem diskuse odborníků i laiků
naši hosté většinou vyžadují vysokou a hustou pěnu
zahraniční hosté pijí raději pivo načepované najednou - bez pěny
dolévání piva ze sklenic je neodborné a budí nedůvěru hostů, stejně jako sfoukávání pěny
pěna při servisu nesmí stékat přes okraj sklenice
pivo se čepuje vždy do čistých a nepoškozených sklenic
jednotlivé druhy piva se čepuje do různých sklenic
sklenici přidržuje výčepní blízko kohoutku, aby pivo volně teklo v úhlu 45°
nesmí se pohybovat sklenicemi, pivo se nesmí přelévat z jedné sklenice do druhé a pěna se nesmí sfoukávat
Pivo neteče
uzavřený přívod vzduchu
uzavřený kohout na jehle
neprůchodné potrubí
málo CO2
Pivo příliš pění
technologická závada
málo zchlazené
vysoký tlak
Pivo málo pění
technologická závada
nízký tlak
nízká teplota piva