pivo je výrobek s omezenou trvanlivostí, proto se musí opatrně skladovat
nesnáší – náhlé změny teploty, přímé sluneční světlo
lehce přijímá cizí vůně a pachy
pokud je déle ve styku s kovy, narušuje se jeho kvalita
nedostatečné těsnění uzávěrů činí ztrátu CO2 a to pivo znehodnocuje
sudové pivo se má uložit nejméně 1-2 dny než ho začneme čepovat
kvasnicové pivo se doporučuje nechat ležet 7-14 dní před narážením
ři delším skladování dostane pivo tzv. chlebovou příchuť
v pivním sklepě by se mělo skladovat pouze pivo
zajištěn proti vniknutí cizích osob
pevná podlaha se sklonem k odpadu
odpad opatřen gulou proti zápachu a zabezpečen proti hlodavcům
teplota max. 12°C
chladící a tlakové soustrojí (agregáty) umístěny mimo sklad (v samostatné strojovně)
vzdálenost mezi skladem a výčepem co nejmenší
sklady pro výčep z tanků musí mít omyvatelné stěny
sklady dobré větrání, stálá teplota
skladem nesmí procházet neizolované teplovodní nebo odpadní vedení
používat pouze na skladování nápojů
svislá doprava sudů pomocí výtahů
v blízkosti věšák na pracovní plášť a skříňka s potřebným nářadím a náhradními díly
Pivní sklep
má být tak velký, aby se do něj vešlo tolik piva, kolik provozovna spotřebuje v záruční lhůtě
má mít dostatečný prostor pro manipulaci se sudy a dobrý přístup k nim
má být umístěn v takové hloubce, aby měl stálou teplotu ve všech ročních období a nebyl vystaven slunečním paprskům
čistíme ho jednou do týdne
podlahu umýváme dle potřeby, nejméně jednou za dva měsíce
stěny se bílí vápenným mlékem, pokud jsou stěny vlhké přidáváme skalici modrou, bílíme 1-2x do roka. Pokud se na stěnách objeví plíseň, musí se vytřít, pokud houba, je třeba udělat novou omítku
sklep musí mít dobrou ventilaci, která musí být umístěna na nejvyšším místě ve sklepě
Podlaha
betonová nebo kameninová, bez spár, se spádem do kanalizace
Stěny a strop
mají být hladké, nepropustné a suché, neměla by se na nich srážet vodní páry