Začaly se připravovat asi před 200 lety v Americe. Podle pověsti byly v té době velmioblíbené kohoutí zápasy a podnikaví barmani se snažili připravit nápoje v barváchchvostu vítězného kohouta (odtud název cocktail, cock = kohout a tail = ocas).
Patří k nejoblíbenějším nápojům nejen ve splečensko-zábavních střediscích.
Jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad.
musí dokonale ovládat přípravu míchaných nápojů
vést předepsanou evidenci
ovládat cizí jazyky
po skončení provozu zabezpečit veškeré záležitosti
alkoholické
nealkoholické
krátké (short) drinks
dlouhé (long) drinks
studené
teplé
Sladíme pouze přírodními sladidly.
Těžce promíchatelné suroviny mixujeme v mixéru.
Na studené míchané nápoje používáme kvalitní led.
Čerstvá vejce je zakázáno používat.
Nápoje obsahující CO2, vždy šumivým nápojem doléváme, - nikdy jej nedávkujeme přímo do míchacího média.
Používáme tři druhy ledu:
Větší kusy – na krátké nápoje
Menší kousky
Drobný – sekaný led
Ovocné a zeleninové šťávy
mléko, smetana
víno a vinné produkty
lihoviny
likéry
dochucovací prostředky
pochutiny apod.
Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji
(např. nápoj obsahuje jahody – zdobíme čerstvou jahodou).
Do něj se vloží led, odměřené suroviny podle hustoty a promísí se.
Nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2.
Zde se připravují čiré řidší nápoje. Postup je stejný jako u šejkru.
Přímá cesta, nápoje se do sklenice lijí postupně, většinou na led a v téže
sklenici se podávají.
Většinou ty nápoje, které obsahují ovoce, zmrzlinu, nápoje s drceným ledem
apod.
Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob.
Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem
Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička.
Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké.
Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici.
Osvěžující nápoje, vhodné na odpoledne a večer.
Připravují se v šejkru, podávají se v tumbleru nebo ve sklenici typu flétna.
Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny, dolívá se sodou nebo sektem.
Jsou krátké vydatné nápoje vhodné během dne.
Připravují se v šejkru. Podávají se v kónických sklenkách na nízké stopce nebo ve sklenkách typu flétna.
Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu.
Připravují se a podávají v tumbleru.
Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem, či likérem, zdobí se plátkem citrónu nebo citrónovou kůrou
Osvěžující dlouhé nápoje, připravované a podávané ve vyšších tumblerech.
Připravuje se z džusů, moštů, citrusoví šťávy, sodové vody a malého množství destilátu (gin, whisky, rum, vodka).
Připravují se a podávají ve speciální sklence o obsahu 0,08l bez ledu.
Nalévají se jednotlivé druhy alkoholu podle receptury nebo vlastní fantazie, tak aby vytvořily barevné vrstvy.
Připravují se ze sirupu a sodové vody, zdobí se ovocem.
Jsou dlouhé osvěžující nápoje.
Připravuje se ze šťávy čerstvých limetek, brandy, ledu a sodové vody.
Připravují se i podávají v tumbleru se stéblem.
Jsou dlouhé osvěžující nápoje.
Připravují se v šejkru, podáváme v tumbleru nebo vyšší sklence na stopce typu miska nebo špička se lžičkou a podšálkem.
Připravují se z šťávy z citrónu, cukru, lihoviny (gin, whisky, brandy, rum).
Zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče nebo třešněmi, může se přidat malé množství sodovky.
Jednoduché míšené nápoje vhodné pro pány.
Připravují se a podávají v tumbleru, zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče
Připravují se z ledu, lihoviny, vody, sodovky nebo speciální limonády.
Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem.
Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem.
Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru,, dolévá se sodovou vodou nebo sektem
Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, vínem, sektem, či ovocnými šťávami.