Brambory řadíme mezi potraviny sytící a současně i ochranné.
Nejdůležitější látkou v bramborách je škrob, bílkovin, z nerostných látek je důležitý obsah K, Fe a vitamín C
je třeba dodržovat správné zásady při skladování (teplota), čištění a tepelné zpracování brambor
čistění vždy krátce před zpracováním
tepelné zpracování pouze se solí a kořením
nejšetrnější způsob přípravy - vaření v páře
při vaření ve vodě zaléváme horkou vodu (minimální ztráta vitamínu C vyluhováním
z vařených brambor (vařené brambory, bramborová kaše, pyré, šťouchné brambory)
vařené ve slupce (bramborový salát, opékané brambory, bramborové těsto - knedlíky, šišky, krokety)
z dušených brambor
ze smažených brambor
z opékaných brambor
ze syrových brambor (bramboráky, chlupaté knedlíky)
vaříme s kmínem nebo zelenými natěmi (zlepšuje chuť)
vaříme oloupané nebo ve slupce
množství vody potřebné k ponoření brambor
oloupané brambory vkládáme vždy do horké
osolené vody(10g-1kg), kmín
nevaříme do úplného změknutí, těsně před
dovařením scedíme a necháme dojít pod pokličkou
vaření v páře – minimální ztráty cenných látek
vývar z brambor lze použít na přípravu polévek či omáček(pouze na podzim v jarních měsících
brambory klíčí, klíčky obsahuje jedovatou látku solanin)
DRUHY
vařené brambory (porce 150 - 200 g)
anglické - uvařené, vypíchnuté do oválku
ritz - uvařené na kostky, osažená cibulka a červená paprika
šťouchané brambory (bram. + další suroviny)
bramborová kaše (uvař. bram. + mléko + máslo)
bramborové saláty
br. těsto vařené
br. knedlíky
br. šišky
br. špalíčky
kostky nebo plátky brambor na zpěněnou cibulku, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, doplníme zelenými natěmi a dusíme
dušené brambory lze zahustit zálivkou, bešmelem
DRUHY
bretaňské - kostky br. dušené na cibulce s rajčaty, česnekem a vývarem
zámecké - tvar oliv, dušené na másle, pažitka
různé tvary (hranolky, nudličky, plátky aj.)
nakrájené tvary necháme nejméně 1 hod. vyluhovat ve vodě (tím odstraníme škron)
po namočení osušíme v utěrce
solíme vždy po osmažení (tím nezvlhnou)
smažíme v hlubších pánvích, kastrolech, fritézách, ponorných smažičích
předsmažené lze upravit v troubě či na grilu (chutné, křupavé, nižší obsah tuku
DRUHY
hranolky (pommes frites)
bramborové vafle (pommes graufretts - krájené vroubkovým nožem)
bramborové spirály (pommes benedictine - vykrajujeme spec. vykrajovátky , stroje)
bramborové lupínky ( pommes chips)
pommes chateubriand (brambory osmažené na másle, doplněné zelenými natěm )
pommes paile (bramborové nudličky )
pommes soufflées (bramborové polštářky, brambory na čtverečky smažené dvakrát, brambory se nafouknou )
smažená bramborová hnízda
brambory uvaříme v e slupce v osolené vodě, necháme vychladit a oloupeme, nakrájíme na plátky, ty pak opékáme na tuku, nebo je můžeme opékat i na cibulce .
DRUHY:
alsaské brambory (opekané brambory podávané se slaninou restovanou na cibuli)
lyonské brambory
opékané bramborové těsto:
bramboráky (bramboráčky, smunda)
br. placky
brambory pečené ve slupce v celku
brambory pečené v plátcích
brambory Anna - brambory pečené ve formičkách
oloupané brambory nastroujáme, z nastrouhaných brambor slíváme vodu
DRUHY
bosáky (syrové a vařené br. + hr. mouka, vejce, sůl - tvoříme noky, které uvaříme)
chlupaté knedlíky