Rýže je poměrně lehce stravitelná
je vhodná i v dietním stravování
k nejkvalitnějším patří dlouhozrná rýže
čím je rýže bělejší, tím je méně kvalitnější - má menší biologickou hodnotu.
z tohoto hlediska je nejvhodnější rýže NATURAL, která je neloupaná, s typicky nahnědlou slupkou,
velmi kvalitní je rýže BASMATI, ta pochází z předhůří Himalájí, je menší a je rovněž neloupaná.
v poslední době se objevuje i rýže divoká – pochází ze severní Ameriky a jsou to neloupaná semena divoké trávy
na přílohy je nejvhodnější loupaná rýže 1. jakosti
Přebranou propranou a okapanou rýži
vložíme do velkého množství vařící osolené vody ( na 100g rýže musíme dát až 2l vody zvětší objem)
během vaření mícháme, vaříme do měkka
po uvaření ji scedíme a propláchneme studenou vodou
můžeme dále používat na další přípravu
dietní pokrmy, dochutíme dalšími potravinami, zapékáme.
přebranou, propranou a okapanou rýži
okapanou rýži orestujeme na tuku, zalijeme odměřeným množství vroucí vody(1kg rýže- 1,5l vody)
Studená voda – rýže je lepkavá a mazovatí
osolíme přidáme cibuli s napíchaným hřebíčkem a krátce povaříme, přikryjeme pokličkou a v rozehřáté troubě dusíme do měkka 15min.
po udušení vyjmeme cibuli a rýži promícháme.
rýži podáváme jako přílohu k různým masitým pokrmům