Těstoviny pocházejí původně z Asie
těstoviny jsou konzervované těsto , které se vyrábí sušením z tence vyváleného nekvašeného těsta
jehož základem je pšeničná mouka z tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku(30), voda, a vejce
po vypracování se těsto nechá odležet a pak upravuje na požadované tvary a dosušuje, po usušení má vlhkost asi 12 %.
také se jedná o přílohy z mouky
jednoduchá úprava
lehce stravitelné, velká výživová hodnota
vhodný doplněk na jídelním lístku
podle obsahu vajec:
bezvaječné
vaječné
podle tvaru:
krátké: nudle (vlasové, pološiroké, široké, abeceda, flíčky, mušle, vřetena, kolínka,)
dlouhé: makaróny, špagety lasagne
plněné: tortelliny, ravioly,
vaříme v přímém styku s tekutinou
voda, sůl, tuk
vkládáme do vroucí vody
vaříme a během vaření mícháme
doba vaření je podle druhu těstovin: 5-10minut
uvařené těstoviny scedíme a propláchneme vlažnou vodou
promastíme nejlépe olejem, aby se nelepily