snižují spotřebu masa ve stravě
obohacují
vitamíny, minerální látky hlavně u zeleninových, luštěninových, obilných pokrmů
zpestřují jídelníček
jsou lehce stravitelné
někdy je zde časová úspora
oblíbená je možnost kombinace různých potravin
Bezmasé pokrmy mají své místo na jídelníčku dětí a nemocných.
proto se v posledních letech zvyšuje význam BP ve všech gastronomických zařízeních.
sladké
slané
z brambor,
těstovin,
rýže,
krup,
zeleniny,
hub,
luštěnin,
ze sýrů,
tvarohu,
vajec
Z bramborového těsta
knedlíky
šišky
plněné taštičky
plněné knedlíky
Z rýže
rýžová kaše
rýžový nákyp.
Z těstovin
nudle s .....
Z kynutého těsta
knedlíky s povidly,
ovocné knedlíky
Z tvarohového těsta
tvarohové knedlíky s ovocem
brambory na loupačku
bramborový guláš
lečo
smažená zelenina (kapusta, patizón ...)
houbový guláš
vařená zelenina
zapékaná zelenina
luštěniny (čočka na kyselo, fazole, bulgur, hrachová kaše....)