Kuzlečí maso


charakteristika

  • jedná se o mláďata koz

  • pouze sezónní (v jarním období, okolo Velikonoc)

  • kůzlata do stáří 4 měsíců

  • maso obsahuje málo tuku, je měkké, lehce stravitelné

  • vhodné pro dietní stravování

  • kůzlečí maso se upravuje stejně jako jehněčí


tepelné úpravy

pečení

  • nejběžnější úprava

  • pečeme v celku nebo masitější části těla

  • kůzle pečlivě očistíme, zbavíme chlupů, částečně i odblaníme, nakrájíme na jednotlivé části nebo porce, osolíme, zbylé maso můžeme použít na masové míšeniny

  • maso vložíme do pekáče s máslem nebo roztopenou slaninou a opečeme, podlijeme a pečeme v troubě, šťávu připravíme obvyklým způsobem, maso můžeme ochucovat i česnekem nebo péct společně s bůčkem

grilování

NA ROŠTU

      • maso připravíme jako na pečení, je vhodné je předem naložit, maso klademe na rozehřátý rošt, obracíme a potíráme olejem.

NA GRILLU

      • pokud grilujeme na rožni, maso předem naložíme, navlékneme na grilovací tyč, přední nohy přivážeme k trupu, grilujeme pomalu a průběžně potíráme olejem.