jedná se o mláďata koz
pouze sezónní (v jarním období, okolo Velikonoc)
kůzlata do stáří 4 měsíců
maso obsahuje málo tuku, je měkké, lehce stravitelné
vhodné pro dietní stravování
kůzlečí maso se upravuje stejně jako jehněčí
nejběžnější úprava
pečeme v celku nebo masitější části těla
kůzle pečlivě očistíme, zbavíme chlupů, částečně i odblaníme, nakrájíme na jednotlivé části nebo porce, osolíme, zbylé maso můžeme použít na masové míšeniny
maso vložíme do pekáče s máslem nebo roztopenou slaninou a opečeme, podlijeme a pečeme v troubě, šťávu připravíme obvyklým způsobem, maso můžeme ochucovat i česnekem nebo péct společně s bůčkem
NA ROŠTU
maso připravíme jako na pečení, je vhodné je předem naložit, maso klademe na rozehřátý rošt, obracíme a potíráme olejem.
NA GRILLU
pokud grilujeme na rožni, maso předem naložíme, navlékneme na grilovací tyč, přední nohy přivážeme k trupu, grilujeme pomalu a průběžně potíráme olejem.