Přílohy jsou velmi důležitou složkou stravy, doplňují hlavní pokrm po stránce biologické, tak i po stránce energetické( kalorické), po stránce vzhledu, chuti, vůně,barvy (pestrost).
Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a podle přílohy se pak může vybrat i doplněk.
Přílohy musí tvořit s hlavním pokrmem harmonický celek, jejich volba musí odpovídat gastronomickým pravidlům, musí odpovídat zásadám správné výživy.
Energetickou hodnotu stravy= musí odpovídat energetické spotřebě člověka:
těžce pracující = knedlíky
lehce pracující = brambory
Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků, mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy.
Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají i jako hlavní jídlo.
přílohy z brambor
přílohy z obilovin a výrobků z nich (mouky, těstoviny, rýže)
luštěnin
obilných vloček
ze zeleniny
z ovoce
z hub
tepelně zpracované
vařené
dušené
pečené
smažené
podávané za syrova
v současné době již velikost příloh není dána recepturami, ty se považují pouze za doporučující a závisí již většinou na samotné provozovně nebo na přání hosta
přílohy z brambor - se s výjimkou smažených - 200g
přílohy z těstovin - 200 g
z rýže na váhu -150 g
houskové, karlovarské a ostatní knedlíky - 160 g
ostatní moučné přílohy - 200 g