patří mezi poživatiny
pocházejí z rostlin nebo jejich částí
jsou zdrojem potřebných látek pro správný vývoj organismu
obsahují nenahraditelné látky
SACHARIDY
Sacharóza (štěpením fruktóza - ovoce)
Škroby (mouka, luštěniny, brambory, obiloviny)
Celulóza (vláknina)
BíÍLKOVINY
Neplnohodnotné (obiloviny, luštěniny)
TUKY
Oleje (ořechy, olivy, podzemnice, semena)
MINERÁLNÍ LÁTKY
Nejvíce luštěniny
VITAMÍNY
Zejména A, E, K, C, H
Obilniny a luštěniny B1, B2, B5, B6
VODA
polévky
přílohy
hlavní pokrmy
moučníky
saláty
ozdoby
obložené mísy
studené dezerty
V chladu + 10°C + vyšší vlhkost
Skladování s prouděním vzduchu
Udržování čistoty a pravidelná kontrola
V temnu a suchu do + 18°C až 25°C
Uzavřené obaly
Dodržování doby spotřeby
Pochutiny odděleně